Fashion & Style TV magazine

Monday, March 22, 2010

VISTINATA ZA MODNATA INDUSTRIJA

Rabotata na poznatite modni kreatori e da bidat cekor pred drugite so svoite kolekcii, a kupuvacite treba da se zaprasaat dali vredi da se frlaat iljadnici evra za skapite dizajnerski obleki. Dali modnite kuki gi stavaat cenite na oblekite, bez pritoa da vodat smetka za vistinskata vrednost. Imperativot deka visokata moda mora da bide i skapa, se poveke e prifaten kako strategija na samite modni grupacii, za koi kreatorite pravat specialni kolekcii za nivnite prodavnici. No sepak postojat i onie modni iminja koi rabotat samostojno i iako ne se vrzani za grupacija, se ceneti i priznaeni vo modniot svet. Nivnite limitirani kolekcii isto taka se prodavaat so visoki ceni.


Ponekogas i samite grupacii, za da go populariziraat masovno nivniot moden kreator, pravat sezonska sorabotka so eftinite modni lanci, kako sto e slucajot na "Sonia Rykiel" za "H&M" , koja iskreiraa eftini repliki na nejzinite skapi dizajni. No sepak slednata sezona povtorno eden djemper na "Sonia Rykiel" ke cini poveke od 500 evra, zatoa sto modnite zavisnici nikogas nema da go napustat skapiot kreator za replika od eftinite modni lanci. No sepak edinstvenata rabota po koja se razlikuvaat masovnite lanci e toa deka tie se limitirani vo upotrebata na prefineti i skapi materijali, pa zatoa nivniot target se sekojdnevnite obleki. Se razbira , visokata moda prodolzuva da se bori za prevlast i nikoj od ovie kreatori ne bi mozel da se angazira od masovnite lanci, bez prethodno da bide poznat na modnite pisti vo Njujork, Paris i Milano.



No onie koi mozat da si gi dozvolat skapite obleki, se uste ima smisla da gi rasfrlaat parite na skapi dizajnerski obleki, kako na primer kostum po merka, zimski palta i cevli, koi se izraboteni sovrseno od skapi materijali. Ke potrosite 1500 evra na canta , zatoa sto vo narednite godini ke ja iznosite. Vo nekoi slucai statusnite canti imaat pogolema vrednost nasproti fustanite od 3000 evra koi ke gi oblecete samo edna sezona. Sepak vo predvid treba da se zeme i zemjata na poteklo. Italijanskite kreatori se gordi na zastitniot znak "Made in Italy" koj e garancija za kvalitet . Vo ekskluzivnite butici na Milanskite ulici, sekoj kupuvac e uveren deka oblekite se so najvisok kvalitet. Tamu se naogaat i najdobrite dizajnerski butici, se setaat najubavo oblecenite luge.

No visokata moda se sozdava vo privatnite ateljea vo Paris , Njujork I Milano, kade modnite pisti se srekavaat so realnosta na globalnata luksuzna ekonomija. Prodazbata se odviva na dogovoren sostanok , a oblekite se unikatni. Onie kupuvaci koi ne se impresionirani od ponudata, povtorno kupuvaat nekolku parcinja , zatoa sto samo taka mozat da si go zagarantiraat pristapot do kolekciite od slednata sezona. Iznenaduvacko e toa deka poveke od ovie obleki voopsto i nemozete da gi vidite na modnite pisti, tie se narekuvaat "pred- kolekcii", koj najcesto se ednostavna verzija na najvpecatlivite modeli od reviite.

No comments:

Post a Comment

CERNO