Fashion & Style TV magazine

Saturday, March 20, 2010

KARL LAGERFELD- KRZNOTO E ZA BOGATITE

Lugeto se poveke i poveke stanuvaat svesni okolu nosenjeto na krznoto i kozata, so gled na toa deka i aktivistite na PETA ja promoviraat nivnata folozofija da NE se ubivaat zivotnite. No modniot svet ne sekogas reagira na ovie zalbi, a skoro sekoja sezona vo nekoja od kolekciite na poznatite kreatori ima modeli izraboteni od materijali od zivotni.









Vo poslednata kolekcija esen-zima 2010-2011 na CHANEL, imase izobilstvo od krzna. Karl Lagerfeld tvrdi deka site bile “vestacki”. No dodeka toj koristi vestacki krzna vo svoite kreacii, sepak veli deka ne e voopsto protiv nosenjeto na krzna. Kreatorot izjavi deka krznata treba da gi nosat samo onie koi mozat da si gi dozvolat.

-“ Ako ne mozete da si gi dozvolite, togas zaboravete gi. Ne gi koristite kako parce obleka so koe ke im pokazete na lugete kolku ste bogati. Ako mozete da si gi dozvolite togas e vo red, no ako smetate deka se raboti samo za investicija, togas zaboravete na niv”.

Karl priznava deka “ne saka” da se ubivaat zivotnite, no vo isto vreme nema nisto protiv farmite za zivotni, bidejki na toj nacin zarabotuvaat lugeto vo ruralnite sredini.

- “Koga lugeto postojano go potenciraat faktot da ne se nosat krzna, sekogas im odgovaram, dali ste tolku bogati za zarabotuvate i za lugeto od severot koi ziveat od lovot? Od sto sakate tie da ziveat , koga nema sto drugo da rabotat?”

No comments:

Post a Comment

CERNO